Keuken ontwerpen: tips voor het opmeten
Om nare verrassingen bij het ontwerpen van de keuken te voorkomen, dient u de volgende adviezen op te volgen:
- Lengte, breedte en hoogte van de wanden en van het vloeroppervlak opmeten en optekenen.
- Dan ramen, kozijnen, vensterbank met uitbouw, deuren met sponning en dikte van de deur, nissen en vooruitstekende delen meten en aangeven.
- Geef aanwezige stopcontacten, schakelaars, lichtinval, aansluiting voor fornuis, waterinstallatie met hoekventielen, aansluitventiel voor apparatuur en een eventueel aanwezig verwarmingselement met regelknop aan. Als er een tegelrand aanwezig is, deze ook aangeven.
- Controleer de eigenschappen van de wand: gaat het hier om een wand van beton, baksteen of van licht materiaal?
- Controleer het plafond, indien daaraan een afzuigkap of hangende installaties bevestigd moeten worden: is deze van beton, zwevend, van rigips of hout?
- Als de vloer anders of nog afgewerkt moet worden, noteert u de huidige hoogte en welke afdekking erop komt.
- Voor de afzuigkap is, als er geen recirculatie-installatie wordt geïnstalleerd, een luchtafvoer nodig. Als er al een opening (afvoerpijp) aanwezig is, noteert u de plaats en de doorsnede.
- Controleer de toegangssituatie voor aflevering. Is er een smal trappenhuis? Is er een lift aanwezig en zo ja, kan hij worden gebruikt voor keukenkasten en apparatuur? Controleer ook de breedte van de deuropeningen als u grote objecten zoals bijv. een dubbeldeurskoelkast, lange werkbladen of grote hoekkasten in het ontwerp hebt opgenomen.
- Wat kan en moet er nog worden veranderd in de keukenruimte? Denk goed na over welke vaklui u nodig heeft en zoek ten slotte een KeukenAtlas partner.