De houten keuken – een stijlvolle alleskunner
Alles over houten keukens. De grote special over houten keukens bij KeukenAtlas.
De tijd dat een echt houten keuken gezien werd als een rustieke landhuiskeuken is voorbij. Tegenwoordig wordt hout als materiaal voor alle stijlen gebruikt. Met name op het gebied van de designkeuken worden veel trendy houtsoorten gebruikt en met andere materialen, zoals roestvrij staal, glas of hoogglans gelakte kunststof, gecombineerd tot spannende keukenconcepten.
Optische oppervlaktebehandelingen
Het natuurhout zelf kan door verschillende strategieën van oppervlaktebehandeling veredeld en optisch veranderd worden. Als zeer succesvolle trend in de keukenbranche is de hoogglans keuken ontwikkeld, die natuurlijk ook als houten keuken verkrijgbaar is. Daarbij wordt het natuurhout in een hoogwaardig proces gelakt en krijgt het een trendy en kostbare glans, waarbij het uiterlijk en de tekening van het hout nog goed te zien is.
Anders is dat bijvoorbeeld bij kleurenlak, waar het hout zelf compleet met een homogene matte of hoogglanzende gekleurde laklaag wordt afgedekt. Een andere zeer geliefde oppervlaktebehandeling, vooral bij ladefronten van rustieke landhuiskeukens, is de techniek waarbij er door meerdere keren lakken en schuren een bijzonder effect wordt verkregen.
Spannende contrasten of een versterking of vertekening van natuurlijke houttinten kunnen door de aloude techniek van het beitsen worden bereikt. Spelen met kleur bij gelijkblijvend uiterlijk van het hout en tekening zijn mogelijk door het verven van het hout.
Bij het borstelen wordt een zachte metaalborstel gebruikt die in de nerfrichting van het hout wordt bewogen. Vervolgens krijgt het zo bewerkte hout door een witte kalkpasta, die in de groeven trekt, de typische borstelstructuur en het gewenste antieke uiterlijk. Om soortgelijke redenen is de antiek-look bij houten keukens geliefd. De steeds populairder wordende Shabby Chic kan door verschillende processen zoals lakken, borstelen, beitsen of een combinatie van meerdere technieken worden verkregen. Ook hier geldt dat men op de goede advisering van de expert op het gebied van massief houten keukens af moet gaan om samen de geschikte keukenfronten en de beste afwerking uit te kiezen.
Met behulp van zogenaamde thermohoutprocessen worden de eigenschappen van hout veranderd. Bij hoge temperaturen kunnen de gewenste eigenschappen worden verkregen. Thermisch behandeld hout is ideaal voor gebruik in een houten keuken, aangezien het zeer bestendig is en duidelijk beter tegen vocht kan dan onbehandeld hout. Het optische voordeel: in het thermoproces kan ieder gewenst kleurniveau getrapt worden ingesteld en deze veranderingen zijn in de gehele houtdoorsnede gelijk en homogeen.
Voor de veredeling van houten keukens worden ook vaak bio-olie en bijenwas in meerdere stappen op het hout aangebracht waardoor de keuken zo een fluweelachtig oppervlak verkrijgt, dat ook heel prettig aanvoelt. De hierbij gebruikte materialen zijn 100% natuurlijk, ecologisch en neutraal voor de gezondheid. Alle oppervlaktebehandelingen van de houten keuken zijn onderhevig aan strenge regelgeving en controles, vergelijkbaar met die van speelgoed.
Op de afbeeldingen zijn o.a. keukens van de firma’s Oster, Eggersmann te zien
Special over houten keukens
- Houten keukens – De grote KeukenAtlas special
- Echt houten keuken: de eenvoudige houten keuken
- Massief houten keuken: iets meer hout
- Volhouten keuken of volledig massief houten keuken: een door en door houten keuken
- Alternatieven voor echt hout: voordeliger en eenvoudiger in onderhoud?
- Stijl van houten keukens: alles over design
- Houtsoorten: een kort overzicht
- Houten aanrechtbladen: niet alleen voor houten keukens
- Onderhoud: zo onderhoudt u uw houten keuken
- Merken en prijzen van houten keukens: een overzicht van keukenfabrikanten en prijzen